Gospodarski potencial konoplje

Gospodarski potencial konoplje

Na Valu 202 so pripravili zanimiv pogovor z ustanoviteljem ene največjih klinik za zdravljenje s konopljo v Oregonu, in sicer z izvršnim direktorjem mednarodneposlovne konference o konoplji, Alexom Rogersom, ki je med drugim omenjal tudi gospodarski potencial konoplje.

Rogers je prepričan, da naj bi trg konoplje v Sloveniji do leta 2028 narastel na 100 milijonov, v Evropski uniji pa na 50 milijard evrov. To bi seveda  predstavljalo tudi pomemben vir novih davčnih dohodkov, saj bi lahko oživili določene proizvodne obrate in v njih začeli predelovati konopljo. Legalizacija ni dovolj, Slovenija bi lahko postala vodilna pri inovacijah in predelovanju konoplje v hrano, gorivo, vlakna, gradbeni material. In kar je najpomembnejše, Slovenija ima znanje in kapacitete, da to izpelje, je še ocenil Alex Rogers.

Ponekod v vzhodni Evropi iz konoplje izdeljujejo nekaj tekstilnih izdelkov, ne pa tudi gradbenih materialov ali plastike iz konoplje. Prepoved konoplje pred več kot 80 leti je bila tudi v interesu petrokemične industrije, saj konoplja velja kot naravna alternativa sintetičnim izdelkom (plastika, najlon).

Rogers je tudi zelo kritičen do politike Evropske unije in Združenih narodov na področju konoplje, kjer pa končno prihaja do določenih sprememb oziroma zakonskih premikov. Združeni narodi so tako pred meseci tako umaknili konopljo s seznama najnevarnejših drog, ki nimajo večje medicinske vrednosti. Prepričan je, da bi to morali narediti predvsem zaradi človekovih pravic in državljanskih svoboščin.

Otroški nevrolog prof. dr. David Neubauer pravi, da se na tem področju v Sloveniji v zadnjih letih ni spremenilo nič, bolniki pa so prikrajšani za uporabo naravnega izvlečka rastline, ki bi jim morda lahko pomagala.

Vir (vključuje zvočni posnetek pogovora)