Prihodnost konoplje v Sloveniji

Prihodnost konoplje v Sloveniji bo tako morda za odtenek bolj svetla, saj pripravlja na pomemben korak glede uporabe konoplje. V državnem zboru so se odločili, da bomo državljani na enem od letošnjih referendumov glasovali tudi o uporabi konoplje. Trenutno lahko v Sloveniji od leta 2023 na recept dobimo konopljine kapljice, ki vsebujejo CBD in THC (slednjega v zakonsko predpisani količini 0,2 %)

Poslanci zato želijo izvedeti, kaj državljanke in državljani menijo o rabi celotne rastline. Ne gre le za medicinsko uporabo, ampak tudi za osebno rabo. Svoje stališče o tem vprašanju ima tudi stroka. Gojenje in uporaba konoplje za osebno rabo sta v Sloveniji nezakonita in preganjana. Kljub temu sodna praksa zadnjih let kaže, da prekrškarji običajno niso kaznovani. Prav zato trenutna zakonska ureditev ni ustrezna, opozarja pravnica Varja Holec: “Gre za človeka, ki je bil moja stranka, zelo bolan, umiral je, ko mu je na vrata potrkala policija, zato ker je imel posajeni dve bilki na vrtu.”

Samozdravljenje s konopljo in raba za rekreativne namene naraščata. Podatki kažejo, da je konopljo uporabil že vsak peti prebivalec Slovenije, med 15-, 16- in 17-letniki pa že vsak tretji. V Nemčiji je od letošnjega aprila dovoljeno posedovanje do 25 gramov konoplje v javnosti in 50 gramov doma, dovoljenjo pa je tudi gojenje do treh sadik. Prodaja je prepovedana.

 

Avtor: Slovenska konoplja Splošno