Nova odkritja in učinki konoplje

Skupina znanstvenikov, ki se ukvarja z učinki konoplje, je odkrila, da lahko konoplja deluje kot protirakavo zdravilo, se je pridružila raziskovalcem, ki so tesno povezani z ameriško vlado. Ta novica je še toliko pomembnejša, ker je ameriška vlada dolgo časa odprto kazala negotovost glede kakršnihkoli teorij o zdravilnih lastnostih aktivnih snovi v konoplji.

Z raziskavami na miših in podganah so znanstveniki ugotovili, da kanabinoidi, ki so aktivne snovi v konoplji, lahko upočasnijo ali celo preprečijo rakasta obolenja. Delujejo tako, da uničujejo obolele celice ali blokirajo ključne krvne žile, ki jih tumorji potrebujejo za rast, hkrati pa zdrave celice ostanejo nepoškodovane. To je zapisano na spletni strani Cancer.org, ki jo vzdržuje ameriško združenje za boj proti raku (American Cancer Society). Nekateri rezultati tudi kažejo, da kanabidiol ali CBD, ena od skoraj sto aktivnih snovi v konoplji, lahko izboljša učinkovitost kemoterapije, hkrati pa ne povzroča neželenih stranskih učinkov, ki so povezani z kemoterapijo.

Na podlagi raziskav na miših so znanstveniki ugotovili, da kanabinoidi lahko varujejo tudi pred črevesnim vnetjem in lahko vplivajo na zmanjšanje tveganja za črevesni rak. Dovoljujejo tudi možnost, da pomaga pri zdravljenju. Podobne učinke so zaznali tudi pri preučevanju druge aktivne snovi, delta-9-THC, na rak jeter, pljuč in dojk. Kljub temu znanstveniki poudarjajo, da zaenkrat ni dovolj dokazov, da bi bolnikom priporočali uporabo konoplje za zdravljenje simptomov povezanih z rakom ali odpravljanje stranskih učinkov, ki se pojavijo pri zdravljenju raka.

Vendar že dejstvo, da “v laboratorijskih razmerah konoplja uničuje rakaste celice”, pomeni velik premik v uradni ameriški zdravstveni politiki glede medicinske uporabe konoplje. Tudi v Evropi se zakonodaja počasi spreminja v tej smeri, vendar še vedno obstajajo tisti, ki trdijo, da seznam bolezni, za katere je dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene, še vedno ni dovolj širok.

*Članek smo prebrali na spletnem portalu Siol, ogledate si ga lahko tukaj.
Avtor: Slovenska konoplja Industrijska konoplja