Prebavila in endokanabinoidni sistem

Prebavila in endokanabinoidni sistem

Prebavila oz. prebavni sistem delimo na prebavno cev in druge organe, ki sodelujejo pri prebavi (trebušna slinavka in jetra). Hrana se po prebavni cevi premika in iz nje se absorbirajo hranilne snovi, ki oskrbujejo telo z energijo in s hranili za delovanje celic. Začne v ustih, kjer se hrana s pomočjo žvečenja in sline pripravi za prehod v želodec preko požiralnika. V želodcu se izločajo želodčna kislina in prebavni sokovi, ki hrano razgradijo in pripravijo za absorpcijo aktivnih snovi v črevesju. V začetnem delu tankega črevesja se izločajo prebavni encimi in žolč, v tankem in debelem črevesju pa se absorbirajo hranila in oblikuje blato. Prebavila so lahko tarča različnih bolezenskih procesov, ki povzročijo vnetja, tumorje in avtoimunska stanja.

Endokanabinodni sistem je sestavljen iz endokanabinoidov, kanabinoidnih receptorjev in encimov ter med drugim vpliva tudi na prebavo. Kanabinoidni receptorji so ključni del enteričnega živčnega sistema, ki ima ključno vlogo pri delovanju prebavil.  Preko endokanabinoidnega sistema lahko kanabinoidi vplivajo na gibljivost prebavnega trakta in izločanje prebavnih sokov, obenem pa izboljšajo simptome, kot so bolečine v trebuhu, slabost, peristaltika in pogostost odvajanja blata. Čeprav so raziskave redke, so živalske študije pokazale, da lahko kanabinoidi pri vnetnih črevesnih boleznih delujejo protivnetno in zmanjšujejo krče ter povečano gibljivost črevesja. Vnos kanabinoidov pri kroničnih vnetnih boleznih (Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis) se je izboljšal nadzor nad simptomi in zmanjšanjal poslabšanja ter komplikacije.

Fitokanabinoidi so snovi, ki se nahajajo v rastlinah, največ pa jih najdemo v konoplji. Eden najbolj raziskanih fitokanabinoidov sta kanabidiol (CBD) in kanabigerol (CBG), ki sta po delovanju podobna endokanabinoidom. CBD (naj bo v obliki kapljic ali paste) ima številne protivnetne antioksidativni in nevroprotektivne učinke in v primeru sindroma prepustnega črevesa lahko pomaga pri ponovni vzpostavitvi zdrave črevesne barierne funkcije in zmanjšanju brazgotinjenja med celjenjem.

Ne pozabimo, da sta za zdravje črevesja pomembna primerna prehrana in zdrav življenjski slog. Pri uporabi kanabinoidov za izboljšanje zdravja črevesja je pomembno upoštevati morebitne interakcije z drugimi zdravili in možne stranske učinke, zato se je pred uporabo potrebno posvetovati s strokovnjakom. (Vir: dr. Ž. Perdija, iCanna)