Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa je proces odstranjevanja škodljivih snovi iz telesa. Naše telo zapleten sistem za razstrupljanje, ki ga sestavljajo številni organi in  imajo pomembno vlogo pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Zato je izjemno pomembno, da skrbimo za njihovo zdravje, saj zaradi preobremenjenosti in nezdravega načina življenja morda ne morejo učinkovito opravljati svojih nalog.

Če se v našem telesu nabere preveč strupenih snovi, se lahko mehanizem razstrupljanja upočasni, s čimer škodljive snovi v telesu ostanejo predolgo, kar lahko oteži presnovo in povzroči prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje in alergije. Preobremenjenost organov lahko povzroči tudi povečanje telesne teže, izčrpanost, kronično utrujenost in druge zdravstvene težave.

S prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin, antioksidantov in drugih hranilnih snovi, lahko telesu in organom pomagamo pri razstrupljanju. Izogibati se je potrebno predelanim in visoko procesiranim živilom. Pomembno je, da pijemo dovolj vode, saj ta pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa skozi uriniranje in znojenje. Redna telesna dejavnost lahko pomaga tudi pri spodbujanju cirkulacije in izločanju toksinov skozi znojenje.

Glavni organ, ki sodeluje v procesu razstrupljevanja, so jetra. Poleg tega, da pretvarjajo strupene snovi, izločajo škodljive snovi iz telesa. Poleg jeter sodelujejo tudi drugi organi: ledvice filtrirajo kri in odstranjujejo odvečno vodo in odpadne snovi iz telesa. Prebavni sistem odstranjuje odpadne snovi iz hrane, ki jih ne moremo prebaviti. Pljuča izločajo ogljikov dioksid, ki je stranski produkt dihanja. Ožilje omogoča pretok krvi, ki prenaša hranila in kisik po telesu ter odstranjuje odpadne snovi. Koža izloča odvečno vodo in sol iz telesa skozi znojne žleze.

Če želimo pomagati svojemu telesu pri naravnem razstrupljanju, morate poskrbeti za zdrav način življenja. To vključuje zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, dovolj spanja, zmanjšanje stresa in omejevanje izpostavljenosti škodljivim snovem, kot so alkohol, tobak in onesnažen zrak. Omeniti velja tudi kozmetične izdelke, ki lahko vsebujejo različne kemikalije.

CBD, oziroma izdelki s kakovostnim izvlečkom tega najbolj znanega kanabinoida, lahko pomagajo pri razstrupljanju telesa tako, da deluje kot antioksidant in protivnetno sredstvo. Vnetja so namreč lahko posledica kopičenja toksinov. Poleg tega lahko CBD pomaga pri lajšanju stresa in tesnobe, kar lahko zmanjša negativne učinke stresa na organe, ki sodelujejo pri razstrupljanju telesa. (vir)

Avtor: Slovenska konoplja Splošno