Argentina financira projekte, povezane s konopljo

106 milijonov za projekte, povezane s konopljo

Argentinsko ministrstvo za znanost bo vložilo več kot 106 milijonov dolarjev v 13 raziskovalnih in razvojnih projektov, povezanih s konopljo in z njeno pridelavo. Sredstva bodo v največji meri prejele državne in provincialne vlade, občine, civilne družbe, nevladne organizacije in zadruge, obenem pa se bo ustanovila tudi okrogla miza za industrijsko konopljo. V projekt bo vključena tudi Univerza v Buenos Airesu in nacionalni univerzi v Litoralu ter Hurlinghamu.

Konec leta 2022 je bila v Argentini namreč sprejeta zakonodaja, ki ustanavlja pravni okvir za pridelavo, proizvodnjo, distribucijo in trženje izdelkov za potrebe uporabe konoplje v medicini in gospodarstvu. Po ocenah vlade lahko v tej panogi ustvarijo 10.000 novih delovnih mest, 500 milijonov dolarjev prihodkov pri domačii prodaji, izvoz pa bi vsako leto  bil težak okoli  50 milijonov dolarjev.

Zakonodaja bo tudi olajšala dostop do medicinskih pripravkov na osnovi kanabinoidov, razvoj trga z industrijsko konopljo pa bi v Argentini lahko zapolnil vrzel pri vedno bolj upadajočem tobačnem sektorju. Mnogi lokalni strokovnjaki so prepričani v ogromen potencial Argentine, saj lahko zaradi strokovnega znanja v znanstveno-raziskovalnem sektorju, pa tudi zaradi vodilne vloge v kmetijstvu, postane vodilna na področju gospodarske in medicinske uporabe industrijske konoplje. Vir.

Avtor: Slovenska konoplja Industrijska konoplja